Projecten

Onze sporen in het lokale culturele veld

Om onze lokale cultuuraanbieders meer te verankeren in onze gemeente, zowel aan de organisatie- als belevingskant, zetten we verschillende projecten voor ze op. Wat hebben we recent gedaan?

Professionalisering promotie culturele verenigingen | 2021 – heden

Bij culturele amateurverenigingen in Nederweert bestond de behoefte hun lokale zichtbaarheid te vergroten. Daarnaast vroegen ze zich ook af hoe ze hun bestaande leden konden behouden en nieuwe leden konden werven. In dat kader zette het Platform Cultuur Nederweert in op het professionaliseren van de communicatie van verenigingen. Vanwege beperkte budgetten en vaak minimale kennis op communicatiegebied binnen een vereniging, waren duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid belangrijke speerpunten in dit project. Het resulteerde in een promotieplan en een praktische promotietoolkit voor elke deelnemende vereniging. De toolkit bestaat uit diverse communicatiemiddelen met tips en trucs hoe deze te gebruiken. In juni 2022 werden de promotieplannen gedeeld met de deelnemende verenigingen (muziek-, toneelverenigingen en schutterijen). In april 2023 vond de eerste workshop plaats waarin de deelnemers hebben leren werken met hun eigen promotietoolkit.

Snuffelorkest | 2022

Om de zichtbaarheid van de muziekverenigingen en schutterijen in de scholen te vergroten, zijn in 2022 in samenwerking met leden van deze verenigingen filmpjes gemaakt. Leerlingen van het basisonderwijs maken met het project Snuffelorkest op een leuke en laagdrempelige manier kennis met verschillende muziekinstrumenten. De harmonieën, fanfares en schutterijen uit Nederweert laten in korte filmpjes zien en horen hoe je de instrumenten bespeelt, welk geluid ze maken en hoe leuk het is om samen muziek te maken. Zo snuffelen de leerlingen aan de instrumenten die in een orkest bespeeld worden.

Cultuurweek – 2023

Om de zichtbaarheid van culturele aanbieders en initiatieven in gemeente Nederweert te vergroten, organiseerde Platform Cultuur Nederweert in samenwerking met het lokale culturele veld een toffe Cultuurweek van donderdag 1 t/m vrijdag 9 juni 2023. Cultuuraanbieders werden rechtstreeks of via lokale media uitgenodigd om een creatieve bijdrage te leveren aan het programma. Zij organiseerden zelf hun deelname aan de Cultuurweek en het Platform faciliteerde in de promotie van de Cultuurweek en de activiteiten. Het programma varieerde van de openstelling van clubgebouwen en openbare repetities tot voorstellingen, exposities en een heus familiefestival.